Mi a coaching?

A coaching során a coach abban segíti partnerét, hogy azonosítsa problémáit, kihívásait, és megtalálja a saját válaszait, útját, megoldásait ezekre. Döntést hozzon a változással, változtatással kapcsolatban és elinduljon az önmaga által kijelölt úton. A coach elsődleges feladata új nézőpontokat adni a kliensnek, inspirálni és segíteni jobban megérteni önmagát. A coach nem tanácsadó, abban segít, hogy a vezető a saját válaszait találja meg a kérdéseire. Ugyanakkor a coach ha szükséges mutat új irányokat, megoldási javaslatokat, ötleteket.

Jelenleg két típusú coaching módszertan szerint tudom támogatni partnereimet!

High Performance Coaching

A High Performance Coaching célja, hogy folyamatosan, hosszú távon képessé válj az átlagosnál jelentősen magasabb teljesítményt nyújtani (az élet minden területén), a legjobbat hozd ki magadból! Nem csak időről-időre, hanem folyamatosan és fenntartható módon!

A Certified High Performance Coaching módszertanát Brendon Burchard fejlesztette ki, aki több mint 20 éve dolgozik coachként, és a világ egyik legelismertebb trénere, személyiség fejlesztéssel foglalkozó szakembere.

A módszertant 5 évig fejlesztette, majd további öt éven keresztül tökéletesített a gyakorlati tapasztalatok csapatával (High Performance Institute), tudományos kutatásokat végezve a témában a világ 195 országában. A Certified High Performance Coach-ok (évente mindössze 200 fő szerezhet ilyen képesítést a világon) új szokásokat, szemléletet, eszközöket adnak a klienseknek!

- Többet akarsz az élettől? Úgy érzed valami nagyobb, egy teljesebb élet vár rád?

- A hétköznapok szétforgácsolják az erődet, az idődet, és nem tudsz az igazán fontos dolgokra koncentrálni?

- Úgy érzed elakadtál? Elveszett a motiváció, ami egy pontig hajtott?

- Sikeres vagy, de úgy érzed sokkal többre is képes lennél?

A High Performance Coaching mindezen problémáidra megoldást kínál, és még sokkal többre! A képességeid és lehetőségeid olyan szintjére visz el, ahová legfeljebb egy-egy pillanatra, rövid időszakra kaptál eddig bepillantást és talán te magad sem hiszed el, hogy képes lennél folyamatosan azon a szinten teljesíteni, élni! Pedig mindannyian képesek vagyunk rá!

Ez egy tesztelt, bizonyítottam működő coaching módszertan, ami lehetővé teszi, hogy hozzásegítselek, hogy a képességeidet, lehetőségeidet minél gyorsabban és kiegyensúlyozottabban használd ki, az élet minden területén!

Problémaspecifikus Üzleti Coaching

A coaching kezdetén a kliens egy témát, problémát hoz magával, amelyről úgy érzi, hogy akadályozza őt abban, hogy jobb vezetővé váljon, jobban végezze munkáját, hatékonyabb, eredményesebb legyen ő vagy rajta keresztül a csapata, vállalkozása. A találkozók során minél konkrétabban igyekszünk azonosítani a problémát, kérdést, amiben előrébb szeretne lépni a vezető, majd azon dolgozunk, hogy meghatározza célját és az utat, amin el kell indulnia, hogy tovább lépjen. A coach segíti a vezetőt:

  • aktuális helyzetének rendszerszemléletű megértésében,
  • céljai pontos megfogalmazásában,
  • a célokhoz vezető megoldások, akciók kidolgozásában,
  • a céljai eléréséhez szükséges döntések meghozásában,
  • illetve  és megvalósításában.

Egy coaching folyamat általában 10+2 db 60 perces találkozóból áll, ahol a találkozók között 1-4 hét telik el. Amennyiben gyorsabb, rövidebb átfutású problémát kezelünk, akkor van lehetőség 5+1 alkalmas folyamatra is.

A végső döntést a teljes coaching folyamat végigviteléről a 2. találkozó után hozzuk meg közösen. Ha ekkor úgy látjuk, hogy szükséged lenne coach segítségére, de nem én vagyok a megfelelő ember számodra, akkor szívesen ajánlok magam helyett olyan kollégát, aki jobban passzol hozzád.

Coachként a legfontosabb feladatom, hogy hozzásegítselek, hogy felismerd a helyzetedet, állapotodat és az tudatosuljon benned. Ahhoz segítelek hozzá hogy minél inkább, minél tudatosabban jelen legyél a saját életedben, és ez a jelenlét jellemezzen érzéseid megtapasztalásában, érzelmeid megélésében és gondolkozásod irányításában.

Ez talán elvontnak tűnhet, de elkerülhetetlen, ha fel akarjuk ismerni a valódi problémát és kezelni akarjuk azt! Nem kell megijedni, a coaching rendkívül praktikus tevékenység! Bár a tudatosság növelését rendkívül fontosnak tartom, a coaching során nem tekintem feladatomnak, hogy l’art pour l’art növeljem a tudatosságod. A célszerűség rendkívül fontos alapelv a coaching során, mert a coaching egy eredményorientált támogatási forma! A tudatosság eszköz és nem cél a coaching során.

Amit tehát várhatsz a folyamattól:

-          tisztán látod a helyzetedet, az elakadások, nehézségek valódi okát,

-          ennek fényében azonosítani tudod valódi céljaidat,

-          meghatározzuk, hogy hogyan, milyen úton akarod elérni ezeket a célokat,

-          akciótervet alakítunk ki, és döntést hozol a megvalósítás megkezdéséről,

-          megkezded a szükséges lépések megtételét, abban a tudatban, hogy pontosan tudod mit akarsz elérni, és hogyan akarod elérni azt!