5 eszköz a félelmek leküzdésére

Mar 30, 2020

Félelmeink gátolják előrehaladásunkat, akadályozzák céljaink elérését! Előzőleg a különböző félelmekről írtam, és arról, hogy mennyire fontos tudatosítanunk azokat. Most az öt legfontosabb, és talán legegyszerűbb eszközről, módszerről írok, amelyekkel csökkenthetjük, megszüntethetjük félelmeinket, vagy legalább minimalizálhatjuk negatív hatásukat teljesítményünkre.

  1. A döntés legyen döntés! Fogadd el döntéseidet! Ha egyszer meghoztál egy döntést, akkor ne vizsgáld újra és újra felül, hogy vajon jól döntöttél-e! Fogadd el, hogy nem tudsz, tudhatsz mindent pontosan a döntés meghozatalakor, de ha a döntés pillanatában úgy érzed, hogy jó döntést hozol, akarod ezt a kihívást, akkor tudatosan ragaszkodj hozzá. Amennyiben a cél elérése során meg tudsz határozni olyan mérföldköveket, amelyet elérve lényegesen több információval fogsz rendelkezni, vagy valamilyen köztes döntési helyzetben leszel (pl. teszt gyártás után a sorozatgyártás beindítása, emberek felvétele stb.), akkor ilyenkorra ütemezheted döntésed felülvizsgálatát. De az ilyen mérföldkövek között (és lehetőleg kevés ilyen legyen), ne pazarold energiádat és figyelmedet a döntésed újból és újból történő felülvizsgálatára! Ehelyett „leszegett fejjel” tedd meg amit elhatároztál célod elérése érdekében!
  2. Magyarázd el részletesen mit és miért akarsz tenni és elérni! Ha tartasz tőle, hogy mások mit gondolnak majd rólad, hogyan ítélnek meg téged, céljaidat, döntéseidet, derítsd ki mi az igazság! Tényleg azt gondolják mások, amitől félsz? Megkérdezted a véleményüket erről? Pontosan elmagyaráztad nekik (és magadnak?), hogy mit és miért szeretnél megtenni, elérni? Sokszor csak képzeljük, hogy negatív lenne a viszonyulásuk terveinkhez! Ha viszont tényleg negatív a hozzáállásuk, ítéletük peregjen le rólad! Ehhez álljon itt egy rövid tanmese, amit az egyik interjúalanyunktól hallottunk: A békák a folyóparton elhatározzák, hogy elugrálnak a pár kilométerre lévő toronyhoz és felugrálnak a tetejére, hadd lássák a madarak szemszögéből is a világot. Az összes béka csatlakozik az akcióhoz, de az ösvény mentén ott az egész erdő minden állata és azt kiabálják: „Bolondok vagytok, úgysem fog sikerülni, a torony aljáig sem fogtok eljutni.” Egyre többen kiáltják ezt, s ahogy egyre többször, százszor, ezerszer hallják ezt a békák, egyre több béka marad le. Végül a torony lépcsőjén már csak három béka indul el felfelé. A torony is tömve van állatokkal és csak mondják: „Lehetetlen, hogy ilyen hosszú út után még fel is menjetek öt emeletnyi lépcsőn!” Végül, remegő izmokkal csak egyetlen béka ér fel a torony tetejére. Hogy mi különböztette meg őt a társaitól: ez a béka süket volt! J
  3. Tudj meg minél többet arról a célról és az oda vezető útról, amit el akarsz érni. Tanulj, gyakorolj, tesztelj! Mivel a félelem a bizonytalanságból, az információ hiányából táplálkozik, ezért a tudás az egyik legfőbb fegyvered ellene. Ma már egyre könnyebb információt szerezni, számtalan lehetőség van valós információhoz jutni a feladat tényleges léptékéről, részleteiről. Természetesen azt, hogy hogyan fogod megélni, ha eléred célodat, nem tudod felmérni, de kérdezd meg azokat, akik már elérték! Félelmeid azonosítása abban is segít, hogy általa megtudd, hogy miben vagy bizonytalanok valójában, így pontosan tudhatod, miről kell több, valós ismeretet szerezned ahhoz, hogy elvágd félelmeid gyökerét.
  4. Építsd tudatosan önbizalmadat! Vizsgáld meg, gyűjtsd össze eddigi eredményeidet és mások eredményeit is ha szükséges! Brendon Burchard (a világ egyik legelismertebb coach-a) az elmúlt 10 évből kér klienseitől legalább egy oldalnyi eredményt, sikert összeszedni. Szánd rá te is az időt ezek összegyűjtésére, és látni fogod, hogy ahogy belelendülsz rengeteg sikered fog előbukkanni! Meg fogsz lepődni mi mindent elértél, és e gyakorlat által megerősödik hited abban, hogy képes leszel ezt a célodat is elérni. Amennyiben olyan célról van szó, amely nagyon kívül esik eddigi tapasztalataid körén, vizsgálj meg másokat, akik hasonló eredményt értek el, mint amit te is szeretnél! Szinte biztos, hogy azt fogod látni, hogy nálad rosszabb helyzetből, adottságokkal is el lehet érni, amire vágysz! Miért ne sikerülne neked is!
  5. Végül, mivel mindig vannak ismeretlen tényezők, ezért a bizonytalanság és az ebből fakadó félelem is veled maradhat minden igyekezeted ellenére. Ekkor egyszerűen, tegyél úgy, mintha nem félnél! Én először Brian Tracy-től tanultam ezt, és amilyen egyszerű, annyira nehéz, de annyira eredményes is egyben ez a megközelítés. Az a lényeg, hogy ha tudsz a félelmedről, akkor egyszerűen hagyd figyelmen kívül! Ne felejtsd el, a hősök is félnek, de ennek ellenére megteszik, amit meg kell tenniük, s így válnak hőssé! A nagy eredményekhez sokszor valós és jogos félelmeken keresztül vezet az út! Légy bátor megvalósítani álmaidat!

Kérj értesítést ha új írás jelenik meg a blogban!

Íratkozz fel a levelezőlistánkra, hogy mindig tudd, ha új írásunk, hírünk van számodra! Nem árasztunk el emailekkel, és nem adjuk át senkinek az adataid!

Feliratkozom!