Az öt legfontosabb ok, amiért nem tesszük meg, amit elhatároztunk

May 04, 2020

Volt már olyan, hogy valamit elhatároztál, de nem tetted meg? Nem vagy egyedül! A legtöbben sok ilyen élménnyel rendelkezünk!

Elhatározásaink megvalósítása mindig nehézségekbe ütközik, az esetek legnagyobb részében az emberek el sem kezdik megvalósítani, amit elhatároztak! Ennek oka jellemzően az elhatározás körülményeiben keresendő! Elhatározást ugyanis általában valamilyen speciális esemény (pl. szilveszter éjszaka vagy éppen egy válság közepén egy különösen rossz hír, helyzet), impulzus hatására teszünk. Ennek három fontos következménye van:

  • Az elhatározás pillanata általában érzelmileg telített, jellemzően valamilyen frusztráció, vagy éppen nagyon is inspiráló hatás, esemény megélése határozza meg azt. Ennek következtében az elhatározás pillanatában általában eltérő tudatállapotban vagyunk a „hétköznapi”, jellemző tudatállapotunkhoz képest, vagy a hétköznapitól eltérő nézőpontból tekintünk életünkre, az adott helyzetre. Így az ilyen eltérő állapotban hozott döntésünket, elhatározásunkat sokszor nem érezzük magunkénak a hétköznapokban (vagy éppen néhány nappal később, amikor egy másik helyzettel szembesülünk). Nem tudunk azonosulni vele, nem érezzük, hogy valószerű lenne. Ez az első ok, ami miatt elhatározásunkat nem tudjuk megvalósítani! Ekkor jellemzően egy lépést sem fogunk tenni érte, sőt, sokszor egyszerűen elfelejtjük! Két megoldás kínálkozik, az egyik, hogy igyekszünk fenntartani, vagy legalább rendszeresen felidézni azt a speciális állapotot, amiben az elhatározásunk megszületett. A másik, hogy az elhatározást, döntést meg kell erősítenünk, stabilizálnunk a „hétköznapi” állapotunkban is, hogy akkor is azonosulni tudjunk vele.
  • A második ok a félelem. Bármit is határoztunk el, bármilyen kicsi vagy éppen bármilyen nagy is az adott lépés, cél, az változással kell, hogy együtt járjon. A változás pedig ösztönösen félelmet kelt a legtöbbünkben. A bizonytalanság, hogy mi is lesz a tényleges eredménye annak, amit teszünk, lesz-e eredménye egyáltalán a befektetett munkának, a meghozott áldozatoknak, és hogy hogyan reagálnak rá mások, megrémíthet minket. E félelmeknek legtöbbször nem vagyunk tudatában, mégis gátolják, akadályozzák, hogy lépéseket tegyünk célunk felé. A félelmek leküzdése összetett feladat, de az első és legfontosabb lépés, hogy tudatosítsuk őket! Vizsgáld meg érzéseidet, hogy felismerhesd, milyen félelmeid vannak az adott célhoz kapcsolódó változásokkal kapcsolatban!
  • A harmadik ok a tudás hiánya. Egyszerűen nem tudjuk, hogyan kellene megtennünk azt, amit elhatároztunk. Sokszor nem tudjuk, hogy hogyan kezdjünk hozzá a szükséges tudás megszerzéséhez. (Például  a jelenlegi vírus okozta helyzetben új piacra kellene belépnünk, de nem tudjuk hogyan.) Máskor úgy érezzük, hogy túl nagy ár lenne célunk eléréséért a szükséges tanulási folyamaton végigmenni. Az eredmény az, hogy szinte semmit sem teszünk elhatározásunk megvalósításáért. Fontos tehát tudatosan felmérni, hogy milyen tudásunk van, milyen tudásunk hiányzik, és szisztematikusan megtanulni, amire szükségünk van célunk eléréséhez. Ha ez túl nehéznek látszik, kérj segítséget! Akár a tanulás könnyebbé tétele érdekében, akár a számodra túlságosan nehéznek tűnő feladat végrehajtásához!

Ha mindezek az akadályok nincsenek jelen, vagy sikeresen kezeltük őket, akkor is elképzelhető, hogy nem, vagy csak minimális mértékben haladunk előre.

  • Ennek egyik leggyakoribb oka (a negyedik ok), hogy nem rendeljük hozzá a szükséges időt, energiát és egyéb erőforrásokat (például pénzt) célunk eléréséhez. Ennek oka lehet, hogy mással vagyunk elfoglalva, más cél(ok)ért is dolgozunk, melyek fontosabbak számunkra, vagy egyszerűen olyan sok elkerülhetetlen vagy annak vélt dolog, feladat, kötelezettség van az életünkben, amelyek mellett nem jut energia az új a célunkért dolgozni. Ekkor nem fogunk haladni, és (néha egészen gyorsan) a feledés homálya vetül elhatározásunkra. Tisztáznod szükséges tehát, hogy milyen erőforrásokra van szükséged az előtted álló feladatok elvégzéséhez és hozzá kell rendelned ezeket az adott feladathoz. Ha ez nem lehetséges, nem vállalható számodra, akkor vagy mondj le az adott célról, vagy halaszd el elérését. De mielőtt ezt tennéd, vizsgáld felül, hogy tényleg nem áll-e rendelkezésedre, nem elérhető-e számodra a szükséges idő, energia, pénz stb. Ez utóbbiban sokat segíthet egy külső szem! Kérd meg társadat, barátodat, mentorodat, hogy segítsen felmérni lehetőségeidet, meg fogsz lepődni!
  • Végül, de nem utolsó sorban, az ötödik, a legfontosabb ok, hogy olyan elhatározást tettünk, olyan célt tűztünk ki magunk elé, amely „lehetetlen”. Bár ténylegesen ez a legkevésbé jellemző, mégis a leginkább ezt az érvet (kifogást?) hozzuk fel, ha nem sikerül megvalósítani, amit elhatároztunk. Én azon a véleményen vagyok, hogy egy célnak szabad „lehetetlen”-nek lennie (illetve annak látszania), csak ne legyen annyira az, hogy emiatt neki se kezdjünk a megvalósításának, a munkának. A nagy cél nagy motivációt hozhat, amennyiben hinni tudsz abban, hogy elérheted. A "lehetetlen" címke racionális(nak tűnő) érveken alapul, de az élet rendre megcáfolja ezeket! Ha valamit lehetetlennek érzel, először próbáld a hitedet „hozzáigazítani” a célhoz, mielőtt lemondanál róla!

A fenti okok (és még számos kisebb-nagyobb ok) általában egyszerre vannak jelen, sőt össze is függnek egymással, általában valamilyen kombinációjukkal állunk szemben.

A jó hír, hogy mindegyik akadályozó tényező ellen van ellenszer, de a legfontosabb, hogy tudatában legyél a jelenlétüknek, mert az már olyan, mintha félig megoldottad volna őket! Tehát, bármennyire is úgy érzed, hogy kudarcot vallottál elhatározásod megvalósítása során, ne add fel! Vizsgáld meg az okokat, keresd meg az ellenszereket, és fogj neki újra és újra céljaid elérésének! Soha ne add fel!

Ha el akarsz érni valamit, az öt legfontosabb tennivalód a következő:

  • Erősítsd meg elhatározásodat „hétköznapi” tudatállapotodban!
  • Tudatosítsd félelmeidet!
  • Tervezd meg, hogyan szerzed meg a szükséges tudást vagy segítséget célod eléréséhez!
  • Priorizálj! Ha egy cél fontos számodra, akkor rendeld hozzá a szükséges erőforrásokat a megvalósításához!
  • Erősítsd meg hited! Ha nem hiszel abban, hogy elérheted a célodat, akkor szinte biztos, hogy tényleg nem leszel képes elérni.

Kérj értesítést ha új írás jelenik meg a blogban!

Íratkozz fel a levelezőlistánkra, hogy mindig tudd, ha új írásunk, hírünk van számodra! Nem árasztunk el emailekkel, és nem adjuk át senkinek az adataid!

Feliratkozom!