A tökéletes vezető

Feb 23, 2020

Sok vezetőnek okoz nagy terheket, hogy úgy gondolják, hogy egy vezetőnek a tökéletesség képét kell mutatnia kifelé. Azt gondolják, hogy egy vezető nem hibázhat, nem lehet gyenge, nem lehet, hogy nem tudja a választ egy kérdésre. Ez téves és káros felfogás.

Három nagy hátránya van, ha tökéletesnek akarunk látszani vezetőként:

Az egyik, hogy mivel megpróbálunk megfelelni ennek a képnek, így folyamatosan teljesítménykényszerben vagyunk, és időnként szerepet kell játszanunk, hogy fenntartsuk ezt a képet.

A másik hátránya, hogy a tökéletesség látszata nem ad lehetőséget arra, hogy valódi visszajelzést kaphassunk a kollégáktól. Általában azt érzik ilyenkor, hogy a főnöknek nem lehet negatív visszajelzést adni. Ha viszont nem kapunk valódi visszajelzést a döntéseinkről, viselkedésünkről, kommunikációnkról, akkor egyre inkább eltávolodunk a valóságtól, egyre rosszabbul teljesítünk. Mindig kell, hogy legyen körülöttünk valaki, akinek joga és felhatalmazása van, hogy őszinte visszajelzést adjon nekünk! (De legjobb, ha ezt mindenki megteheti!)

A harmadik hátrány, hogy tökéletesnek mutatva magunkat nem adunk lehetőséget arra, hogy a körülöttünk lévő emberek éljenek az erejükkel. Nem adunk lehetőséget arra, hogy segítséget nyújtsanak nekünk.

Ha megmutatjuk, hogy mi sem vagyunk tökéletesek, ha bepillantást engedünk a küzdelmeinkbe, akkor lesznek képesek a kollégáink valóban megérteni minket, és valóban segíteni nekünk. Vezetőként óriási potenciál van a kezedben: a csapatod képességei, ereje. Ennek szinte biztosan csak egy töredékét használod fel. Egyszerűen energiát, lehetőséget hagysz kihasználatlanul a csapatban, ha azt mutatod, hogy neked nincs szükséged támogatásra.

Természetesen meg kell találnod az arányokat, hogy kikkel, mit és hogyan kell megosztanod. Kezd el ezt próbálgatni, lépésről-lépésre, az emberek reagálni fognak, és meg fognak próbálni segíteni nekünk. Egy cégvezető, akinek erről beszéltem, a következő heti értekezleten életében először megosztotta a kollégáival, hogy ő mit küzd azért, hogy munkát szerezzen a cégnek, milyen távlati tervei vannak, de közben milyen bizonytalanságok élnek benne ezzel kapcsolatban. Egy hét múlva elmesélte, hogy több olyan visszajelzést kapott kulcsemberektől, hogy eddig eszükbe sem jutott, hogy ő mennyit küzd azért, hogy ők azt csinálhassák, amit szeretnek a cégnél. A kollégák folyamatosan jöttek az ötletekkel, gondolatokkal, miközben korábban pont az volt a problémája, hogy nincsenek önálló ötleteik. Kiderült, hogy voltak, csak teret kellett adni nekik.

Merd kimutatni a kollégáidnak, hogy szükséged van rájuk, nyitott vagy a visszajelzéseikre, segítségükre! Ezzel olyan potenciált szabadítasz fel a cégedben, aminek ottlétéről eddig elképzelésed sem volt, miközben talán pont ezt hiányoltad eddig a kollégáidból. Engedd meg, hogy gyengének, tökéletlennek lássanak. Ne Supermannek vagy Superwomannek akarj látszani, elég ha a csak jó vezetőjük vagy.

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést iratkozz fel a hírlevelemre, hogy értesítést kapj a következőkről is. Ajánld vezető társaidnak is, hálásak lesznek érte! De ami a legfontosabb, alkalmazd a tudást, amit itt szereztél, MÁR MA! Sok sikert!

Kérj értesítést ha új írás jelenik meg a blogban!

Íratkozz fel a levelezőlistánkra, hogy mindig tudd, ha új írásunk, hírünk van számodra! Nem árasztunk el emailekkel, és nem adjuk át senkinek az adataid!

Feliratkozom!