Bizonytalan cél = stressz

Jan 26, 2020

Mindenki tudja, hogy a célok meghatározása fontos egy cég, egy vezető életében, de hogy milyen sokrétű káros következményei lehetnek, ha ezt nem, vagy nem jól tesszük meg, abba sokan nem gondolnak bele.

Ha nincsenek céljaink, vagy nem elég pontosan vannak meghatározva, akkor nem lesz egyértelmű, hogy mit is kell tennünk (vezetőként) a célok elérése érdekében.

Erre két módon reagálhatunk:

leblokkolunk és nem csinálunk semmit, de ez vezetőknél a ritkábbik eset, sokkal gyakoribb, hogy túlpörgünk, mert nem tudjuk mit kellene csinálni pontosan és abból mennyit.

A bizonytalanságra adott reakciónk ekkor az, hogy mindent megteszünk és reméljük az elég lesz. Csak így tudjuk maximalizálni a tisztázatlan cél elérésének az esélyét. Nem tudjuk mit is kellene pontosan elérnünk, így nem tudjuk pontosan mit és hogyan kellene csinálnunk. A tudás hiányát, vagy azt a hitünket, hogy nem tudjuk, hogyan kell csinálni, extra erőfeszítéssel, a munka mennyiségének maximalizálásával próbáljuk ellensúlyozni. De mivel nem tudjuk mi a cél, ezért nem tudjuk mérni és felmérni az erőfeszítéseink eredményét sem, nem tudjuk hol tartunk. Tehát toljuk tovább a szekeret ezerrel. Ilyenkor érkezik úgy a coach-hoz a vezető, hogy az általa alapított cég rabszolgájának érzi magát.

Mert elveszett, vagy homályos a cél, hogy mi a cég, a vállalkozás, a vezető munkájának értelme. A vállalat létezése és növekedése is önmagáért valóvá válik. Nincsenek végcélok, nincs az út vége meghatározva, így nem is lehet odaérni. Rohan hát hősünk, küzd, és talán sikeres is (sokszor nagyon sikeres), a cég fejlődik, növekszik, csakhogy már nem tud pihenni, csak köröz a pályán. Lassan a nézők is hazamennek, rásötétedik és ő csak rója a köröket, várván hogy valaki egyszer majd szól, hogy vége, megérkezett. Ez maga a mókuskerék. Jobb, ha a coachod segít ezt felismerni, mintha a szívsebészed!

A dolog pedig onnan indul, hogy nincsenek elég pontosan meghatározott céljaid, neked, a vezetőnek! Nincs küldetése a cégnek. Tudom, elcsépelt szó, de tényleg fontos, hogy tudd mit és miért csináltok. Különben a teljesítménykényszered csak kényszert szül, de elégedettséget nem!

Legyen ezért pontos célmeghatározásod: mit akarsz elérni a szakmai életedben és mit a magánéletedben. Mik a prioritásaid? Mik az alapelveid, értékeid, amik mentén döntéseket hozol? Hogyan hozol döntést, ha a  szakmai és magánéleti célok versenyeznek az idődért, a figyelmedért? Meddig akarsz eljutni a céggel? Mikor akarod újragondolni a helyzeted? Mikor akarsz kilépni a cégedből, vagy visszább húzódni belőle?

Ha nincs meghatározva a futam elején a célvonal, akkor örökké körözni fogsz, és az élet diktálja a ritmust, ahelyett, hogy te döntenél arról tudatosan milyen életet akarsz élni.

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést iratkozz fel a hírlevelemre, hogy értesítést kapj a következőkről is. Ajánld vezető társaidnak is, hálásak lesznek érte! De ami a legfontosabb, alkalmazd a tudást, amit itt szereztél, MÁR MA! Sok sikert!

Kérj értesítést ha új írás jelenik meg a blogban!

Íratkozz fel a levelezőlistánkra, hogy mindig tudd, ha új írásunk, hírünk van számodra! Nem árasztunk el emailekkel, és nem adjuk át senkinek az adataid!

Feliratkozom!