Hány vezető vagy?

Mar 09, 2020

Ahányszor elkezdjük összeszedni egy vezetővel, hogy mi mindent kellene delegálnia, kiderül, hogy nincs akinek átadhatná a feladatokat, a kollégák túlterheltek. Fel kellene venni 2-3 embert, hogy át tudja adni nekik a delegálandó feladatokat.

Természetesen ezt úgy, hogy a delegálás után még mindig maradna nála egy embernek bőven elég vezetői feladat.

Mit jelent ez? Először is azt, hogy ezek az emberek egyszerre 2-4 ember feladatait látják el.

Ami személyesen nekik azért rossz, mert súlyosan túlterheltek, régen felborult a munka-magánélet egyensúlyuk.

A cégnek pedig azért rossz, mert lehetetlen 2-4 ember munkáját hosszú távon jól elvégezni. Már Rejtő Jenő is megírta ezt, olvasd el a Piszkos Fred a kapitányban, mivel jár ha valaki két ember helyett dolgozik! A munkája minősége leromlik, hibákat követ el.

További probléma, hogy tanulni, fejlődni egyáltalán nem marad idő és energia.

Ezek a vezetők nem érnek rá a coachingra sem. Csak akkor jönnek, ha már tényleg rossz a helyzet, kezd szétcsúszni a házasság, a cég és tüzet kell oltani.

Ha nem akarsz ebbe a helyzetbe kerülni, vagy gyanítod, hogy te is ezt a népszerű játékot játszod, akkor írd össze a feladataidat, amiket te végzel el a cégnél és oszd szét ezeket pozíciókra. Nézd meg, hány ember vállalná el a te feladataidat nyolc órás munkaviszonyban.

Ha egynél több emberre lenne ehhez szükséged, akkor azonnal delegáld a fölösleget. Ha nincs kinek, akkor vegyél fel valakit erre minél előbb!

Ekkor néhányan azt szokták mondani, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy felvegyenek valakit ezekre a feladatokra. Egyszerűen nem fér bele a cég büdzséjébe.

Ez vajon mit jelent? Azt jelenti, hogy a cég üzleti modellje a tulajdonos-vezető túlmunkáján, kizsákmányolásán alapul. Sikerült létrehozni egy nagyon rossz munkahelyet magadnak.

Ha esetleg nálad is ez a helyzet, akkor azonnal vizsgáld meg az üzleti modelledet és kezd el átalakítani, mert ahogyan most csináljátok a dolgokat nem fenntartható.

De bármilyen is a céged anyagi helyzete, üzleti modellje, az első dolgod az legyen, hogy összeírod a feladataidat, az összes tevékenységet, amit te látsz el a cégednél, akár vezetői feladat, akár nem és válaszold meg magadnak a kérdést: Hány vezető vagy? Hány ember helyett dolgozol?

Ezután pedig találd ki, hogy hogyan oldod meg, hogy a lehető legrövidebb időn belül (legfeljebb 2-3 hónap lehet ez az időtáv) elérd, hogy csak egy embernyi feladatod legyen.  Célszerűen ezek a cégvezetői feladatok maradjanak nálad, amik a céged aktuális helyzetéhez, méretéhez illeszkedve persze mindenkinél eltérőek lehetnek. Vedd észre, ha a céged működése részben vagy egészben azon alapul, hogy önmagadat túlterheled és változtass ezen, mert tuti, hogy nem ezért lettél cégvezető! Nem is fogod sokáig bírni és nem fogod tudni jól csinálni.

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést iratkozz fel a hírlevelemre, hogy értesítést kapj a következőkről is. Ajánld vezető társaidnak is, hálásak lesznek érte! De ami a legfontosabb, alkalmazd a tudást, amit itt szereztél, MÁR MA! Sok sikert!

Kérj értesítést ha új írás jelenik meg a blogban!

Íratkozz fel a levelezőlistánkra, hogy mindig tudd, ha új írásunk, hírünk van számodra! Nem árasztunk el emailekkel, és nem adjuk át senkinek az adataid!

Feliratkozom!