Motiváció: Lojalitás a személyhez vagy a céghez?

Mar 16, 2020

Gyakran panaszkodnak vezetők arra, hogy a kollégáik nem lojálisak, nem állnak bele a feladatokba, nem hoznak áldozatot a cégért.

Itt mindig azt próbálom tisztázni, hogy valójában mi is az, amit a vezető valójában elvárna a kollégáktól. Kihez, mihez kellene lojálisnak lenniük?

Látszólag a lojalitás mindig a vezetőhöz kapcsolódik. Ez félreértésre adhat okot!

Egyszemélyi vezetés esetén ugyanis, ahol nincsenek a céges célok, értékek deklarálva, vagy ezek túl sűrűn változnak, valóban a vezetőhöz, a vezető személyéhez kellene lojálisnak lennie az embereknek, ahelyett, hogy az „ügy”-höz, a küldetéshez, a közös értékekhez lennének lojálisak.

Ha a lojalitás nem azért alakul ki, mert az adott személy, vezető olyan értékeket képvisel, amelyek közösen elfogadottak a csoport számára, akkor a lojalitás valóban pusztán a személyhez kapcsolódik, nem pedig ahhoz, amit az a személy képvisel. Ez számos olyan problémát vet fel, amelyek hosszú távon aláássák a csoport és a vezető teljesítményét, és a csoport tagjainak motivációs szintjét. A vezetőhöz kötődő motivációnak ugyanis három típusa lehet.

Alapulhat a vezető által szerintünk megjelenített értékeken, ez pozitívan megalapozott motiváció.

Lehet mindentől függetlenül a személyre vonatkozó (ez valójában a szerelem), de ténylegesen ez is valamilyen idealizált képre vonatkozik, aminek csak ideig-óráig tud megfelelni a személy.

Végül van a félelmen alapuló, negatívan megalapozott lojalitás, amely vagy arra a félelemre alapul, hogy büntetést kapunk ha nem támogatjuk az adott személyt, vagy éppen csak az adott személy képes megvédeni minket valamilyen negatív hatástól. Ez tehát érdekvezérelt, külső motiváció, és ezt folyamatosan, mesterségesen fenn kell tartani.

A pozitív, értékekhez, célokhoz való kapcsolódáson alapuló motiváció, lojalitás viszont belülről fakad, és önmagától fenn tud maradni hosszú ideig.

Még nagyobb különbség, hogy az érték alapú motiváció maximális teljesítményre sarkall, a félelem alapú motiváció viszont csak a minimálisan szükséges energia befektetésére vesz rá. Amennyiben tehát pusztán a személyünk által akarjuk motiválni a kollégáinkat, akkor vagy egy rajongótábort kell kialakítanunk belőlük vagy folyamatos aktív erőfeszítésre lesz szükségünk, és csak a minimumot tudjuk kisajtolni belőlük még így is.

Ilyenkor nagyon nehéz fenntartani a motivációjukat. Amennyiben viszont érték-alapon tudjuk motiválni őket, akkor sokkal kisebb erőfeszítéssel fenntartható egy sokkal egészségesebb, produktívabb, őket is fejlesztő motiváció a kollégákban.

Tehát, ha képviselünk valamilyen értékeket vezetőként, (amik kimondva vagy ki nem mondva, a cég értékei, alapelvei ekkor), az olyan, mint amikor a hadvezér egy zászló alá szólítja a katonákat. Arra hívja fel őket, hogy a zászló, a közös értékek érdekében küzdjenek.

A másik esetben nincs zászló. A katonáknak a hadvezér két szép szeméért kellene küzdeniük, vagy azért, mert büntetést kapnak, ha nem küzdenek.

Előbbi esetben a hadvezér elől nyargal és nem kell visszanéznie, hogy követik-e, mert tudja, hogy jön utána a serege. A második esetben, folyton hátra kell pillantania és le is lassítania, hogy a kullogó csapat utolérje és ne egyedül érkezzen a csatatérre.

Neked melyik érzés ismerős vezetőként? Vajon milyen mértékben keveredik nálatok a személyhez és az „ügy”-höz, értékekhez kapcsolódó lojalitás? Ha azt akarod, hogy biztos lehess benne, hogy a csapat jön utánad, talán még meg is előznek, akkor azonosítsátok a küldetéseteket, a céljaitokat, értékeiteket. Ezután elég, ha időnként magasba emeled ezt a zászlót (ami praktikusan azt jelenti, hogy emlékezteted őket ezekre a közös értékekre te pedig vezetőként nap mint nap tényleg ezeket képviselve döntesz és cselekszel) és hidd el, lelkes szemeket fogsz látni magad körül.

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést iratkozz fel a hírlevelemre, hogy értesítést kapj a következőkről is. Ajánld vezető társaidnak is, hálásak lesznek érte! De ami a legfontosabb, alkalmazd a tudást, amit itt szereztél, MÁR MA! Sok sikert!

Kérj értesítést ha új írás jelenik meg a blogban!

Íratkozz fel a levelezőlistánkra, hogy mindig tudd, ha új írásunk, hírünk van számodra! Nem árasztunk el emailekkel, és nem adjuk át senkinek az adataid!

Feliratkozom!