Motivál-e a pénz, vagy sem? És ha nem, akkor mi?

Jan 11, 2020

Motivál-e a pénz? Szinte mindig felmerül ez a kérdés, amikor egy cégvezetővel találkozom. Az a tapasztalatuk, és ezen csodálkoznak, hogy egy béremelésnek csak 2-3 hónapig van érezhető hatással a kolléga lelkesedésére. Ezért azt mondják, hogy a pénz nem motivál. Ugyanakkor rövid távon van hatása. Tehát mégis motivál.

Tegyük ezt tisztába. A trükk az, hogy nem ugyanarról a pénzről beszélünk.

Az egyik pénzáramlás, a másik vagyon. Flow és stock.

A meglévő vagyon nem motivál, csak némi biztonságérzetet ad, de lelkesedést, lendületet nem szül. A vagyonom változása, az motivál, megmozdít. Átmenetileg.

Nézzünk egy példát. Ha most az öledbe hull egy millió forint, akkor most örülni fogsz, de holnapután vagy egy hét múlva már szinte nem is fogsz emlékezni rá. Az biztos, hogy nem fog elégedettséget szülni, nem leszel boldogabb egy hét múlva, mintha most nem kapnád meg. Az egy hét múlvai állapotodat nem fogja befolyásolni, hogy most kapsz-e egy milliót vagy sem.

De ha mostantól 100 napig minden reggel találsz egy 10 ezrest az utcán, akkor szinte minden napodat boldogabbá, örömtelibbé teszi, vidámabb leszel és lelkesebb, bármit is kell tenned aznap. Ezt csak az írja felül, ha valami jelentősebb negatív élmény ér aznap. Tehát ugyanaz a pénzmennyiség máshogy hat. Mert az egyik egy egyszeri mennyiség, a másik pedig folyamatos változás. A plusz, a növekedés, a hozzáadott érték az, amitől örömtelibb és boldogabb leszel. És a boldogabb ember lelkesebben, jobban dolgozik.

A kollégád a havi bérére számít előre, már beleszámolta a vagyonába (talán már el is költötte, eladósodott). Tehát hiába adsz te neki három hónap múlva nagyobb fizetést, mint most, az már beépült a várakozásaiba, előre a vagyona része lett. Mint ahogy ha előre megmondom neked, hogy minden nap találni fogsz 10 ezer forintot, és ezt garantálom, akkor már nem okoz majd extra örömet neked.

Tehát mire kell fókuszálnod, ha azt akarod, hogy a csapatod tagjai lelkesen és ebből következőleg eredményesebben dolgozzanak? Arra, hogy nap, mint nap minél többet kapjanak. De ha te akarsz valami extrát adni nekik, akkor mindig új dolgot kell kitalálnod, mindig növelned kell a tétet. Bevezeted az ingyen kávét, hosszászoknak, számítanak rá. Felújítod az öltözőt, hozzászoknak, beépül az elvárásaikba.

Mit tehetsz? Jó érzést kell adnod nekik! Mert minden tárgyi dolog beépül a vagyonunkról alkotott képünkbe. A holnaputáni ingyen kávéra már ma úgy tekintek, hogy az az enyém. Ha nem lesz, akkor valamit elvettek tőlem!

De a holnaputáni jó érzést nem tudom valamiféle érzésvagyonként ma megélni. Számíthatok rá, de ez nem csökkenti a holnaputáni értékét majd. Egy jó koncert akkor is örömet okoz, ha három hónapja készülök rá!

Tehát, vezetőként azt kell értékessé és örömtelivé tenned a kollégáid számá0ra, ami minden nap megtörténik velük. A munkájukat! Minden nap nyolc órát töltenek valamivel, ami ha örömet okoz nekik, úgy élik meg, hogy értéket hoztak létre, akkor az minden nap nyolc óra plusz érték, növekedés lesz számukra, és ez motiválja őket, ez teszi lelkessé őket.

Ehhez semmi olyat nem kell tenned, ami pénzbe kerül!

Ha azt érzik, hogy a munkájukat értékelik, az hozzátesz valamihez, van eredménye és elismertsége, akkor a munkájuk örömet fog okozni nekik. Ezért van az, hogy a dicsérettől, az elismeréstől a legtöbb ember jobban dolgozik.

Aki nem, annak valami egyéb problémája van, derítsd ki és segíts rajta, ha tudsz. Meg fogja hálálni!

De neked, vezetőként kiemelt feladatod és érdeked, hogy mindent megtegyél azért, hogy a kollégáid azt éljék meg nap mint  nap, hogy a munkájuk, legyen az monoton, unalmas, esetleg kellemetlen, de akkor is szükséges, értékes és ezt elismerik azok, akik nap mint nap körülötte dolgoznak. Elsősorban a vezetőjük! Ez az, amitől motiváltabban, lelkesebbek lesznek!

Hogy hogyan dicsérj, arról olvasd el a következő blog bejegyzésemet!

A motivációról egy egész fejezet szól a „100 megoldás vezetőknek” című könyvemben, amit itt rendelhetsz meg: www.100megoldas.hu .

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést iratkozz fel a hírlevelemre, hogy értesítést kapj a következőkről is. Ajánld vezető társaidnak is, hálásak lesznek érte! De ami a legfontosabb, alkalmazd a tudást, amit itt szereztél, MÁR MA! Sok sikert!

Kérj értesítést ha új írás jelenik meg a blogban!

Íratkozz fel a levelezőlistánkra, hogy mindig tudd, ha új írásunk, hírünk van számodra! Nem árasztunk el emailekkel, és nem adjuk át senkinek az adataid!

Feliratkozom!