Stratégia, célok: gyorsan akarsz menni vagy valahova eljutni?

Mar 23, 2020

A legtöbb cégvezető azért érzi rosszul magát a bőrében, mert nem ott van ahova igyekezett és sejti, hogy nem is arrafelé halad. Miközben maximális erőbedobással küzd (sok más értéket félredobva az életében), hogy a haladás látszólagos sebessége minél nagyobb legyen. Aki önmagában a száguldást szereti, az jól érezheti ebben magát ideig-óráig, de általában ők is felteszik egyszer a kérdést, hogy hová is rohanunk valójában?

Ez a céltalanság annak ellenére sokszor érződik a vezetőkön, hogy kérésre elő tudják venni a leírt célokat, küldetést, alapelveket.

De aztán kiderül, hogy nem ezek mentén cselekszenek nap mint nap.

Az alapelvek, alapértékek pillanatnyi feladása nagyon gyakori, mert kényelmes, és sokszor nem is tudatos. Jött egy új lehetőség, egy váratlan helyzet, nem emlékeztettük magunkat elég sűrűn a küldetésünkre, vagy talán nem is sikerült soha jól, elég bátorsággal meghatározni azt. Ezért lépten nyomon kiderül, hogy nem is tartjuk magunkat hozzájuk.

Pedig elképesztő ereje van az elvszerű működésnek. Rövid távon, pillanatnyilag, terhes lehet, de hosszú távon mindig megéri tartani magunkat hozzájuk. Nem kell kőbe vésni őket, de csak akkor szabad felülírni, ha végképp elavultak. Egy jól, önazonosan kialakított elvrendszer (tulajdonképpen belső alapszabályok ezek) és annak betartása szinte önmagában garantálhatja a valódi céljaink elérését.

Ezzel szemben, ha nem tartjuk be a saját magunk által meghatározott elveket, értékeket, akkor előbb-utóbb senki nem fogja tudni, miért is dolgozunk, mit akarunk elérni. Nincs mihez kapcsolódni, nincs miért lelkesedni, csökken a motiváció, romlik a teljesítmény. Egyéni szinten a vezető sem tudja, hogy miért küzd, hajt, és ez frusztrációhoz, sőt kiégéshez vezet.

Ez nem más, mint a stratégiai szemlélet hiányának egyik tünete. Ilyenkor mindenki másképp tudja, hogy mi is a cél, saját képeket alakítanak ki a csapattagok egy közös kép helyett. Ez zavart, széthúzást, kölcsönös félreértéseket, csapaton belüli feszültségeket és az egyéni és közös teljesítmény romlását hozza maga után. A csapat akár teljesen szét is eshet. Egyéni szinten a vezető is „széteshet”, mivel valójában minden nap máshogy válaszolna a kérdésre, hogy mi is a cél és mit kellene tenni érte.

Hosszú távon nincs annál fontosabb, mint hogy vezetőként pontosan tisztában legyél az alapkérdésekre adott válaszaiddal. Nem véletlenül tisztázzuk ezeket egy coaching vagy szervezetfejlesztési folyamat elején is. Mert a „Mit? Hogyan? Miért?” kérdésekre adott maximálisan pontos válasz nélkül nem lehet hatékonyan és eredményesen működni. Hiszen a válaszok nélkül nem tudjuk értelmezni sem azt, hogy mi is lenne a valódi eredmény számodra és mit jelentene a hatékonyság számotokra. Ha csak a profit a cél, akkor a legtöbb cégnek azonnal profilt kellene változtatnia, mert nem a legmagasabb profitrátával rendelkező ágazatban működik. Vagy azonnal meg kellene szüntetned a régi, keveset vásárló partnerekkel való együttműködést. De szerencsére a cégek küldetése ennél azért összetettebb. De hogy pontosan mi az, azt nektek kell meghatároznotok méghozzá nagyon pontosan!

Nem tudom hangsúlyozni mennyire fontos itt a pontosság, a válaszaitok részletessége. Minél pontatlanabb, felületesebb a meghatározása a céljaitoknak, annál nagyobb az esélye, hogy bizonyos helyzetekben nem fogjátok tudni, hogy mit is kellene tenni, és a céltudatos cselekvés helyett elkezdtek pusztán reagálni a külvilág ingereire. Ilyenkor indul be a sodródás, és ezután esélytelen, hogy megvalósítsátok a kitűzött, de nem kellően pontosan meghatározott céljaitokat. Ekkor fogod vezetőként azt érezni, hogy pörögsz, száguldasz, de mintha mégsem érnél oda sehova, mintha nem lennél a helyeden. Lassíts le és dolgozz még a stratégián. A célokon, az idei akcióterven, ami valóban abba az irányba visz, ahová menni szeretnél.

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést iratkozz fel a hírlevelemre, hogy értesítést kapj a következőkről is. Ajánld vezető társaidnak is, hálásak lesznek érte! De ami a legfontosabb, alkalmazd a tudást, amit itt szereztél, MÁR MA! Sok sikert!

Kérj értesítést ha új írás jelenik meg a blogban!

Íratkozz fel a levelezőlistánkra, hogy mindig tudd, ha új írásunk, hírünk van számodra! Nem árasztunk el emailekkel, és nem adjuk át senkinek az adataid!

Feliratkozom!