Vedd észre, hogy döntési helyzetben vagy!

Feb 16, 2020

Mikor küldtél el utoljára valakit a cégedtől? Hány hónappal esetleg évvel később történt ez, mint amikor ezt meg kellett volna tenned?

Mikor alakítottad át a szervezetet legutoljára, neveztél ki új vezetőket, alakítottál ki új pozíciót? Hány hónappal esetleg évvel később történt ez, mint amikor ezt meg kellett volna tenned?

Mikor szólítottál meg egy új lehetséges vevőt, új piacot, akit már régóta ismertél, tudtál róla? Hány hónappal esetleg évvel később történt ez, mint amikor ezt meg kellett volna tenned?

Nagyon sok cégvezetővel dolgoztam, akik a közös munka során jöttek rá, hogy döntési helyzetben vannak, sőt, már fél-egy éve dönteniük és lépniük kellett volna egy személyi döntés kapcsán, egy partnerrel kapcsolatban, be kellett volna avatkozniuk a csapat működésébe.

A személyekhez kapcsolódó döntések, az új kihívásokat, jelentős kockázatot magukban hordozó döntések, amik személyesen a vezetőt is érintik, sokszor beindítják az önvédelmi mechanizmusainkat és egyszerűen nem veszünk tudomást róluk. Amikor egy jól működő helyzet megváltozik, akkor jellemző, hogy sokáig igyekszünk nem tudomást venni erről, mert tartunk a szükséges változás érzelmi és operatív terheitől.

Egyszerűen nem vesszük észre, hogy döntési helyzetben vagyunk.

Utólag tisztán látszik, hogy már régóta egyértelmű jelei voltak, például annak, hogy egy kolléga teljesítménye várhatóan hosszú távon jelentősen alacsonyabb, rosszabb lesz, mint az elfogadható. Mégis fél év is eltelt, mire a vezetőben tudatosult, hogy helyzet van.

Mindig azonosítható egy időszak, amikor nem veszünk tudomást a változtatás szükségességéről, majd egy másik, amikor már felismertük ezt, de még halogatjuk a lépésünket. Az ilyen helyzeteket megvizsgálva látható, hogy az elszenvedett veszteség mind anyagi mind emberi oldalon nagyságrendekkel nagyobb, mint azt feltételeznénk!

Ezért kulcsfeladata egy vezetőnek, hogy folyamatosan és szisztematikusan vizsgálja, kutassa, hogy a vállalkozásának egyes építőelemei (emberek, folyamatok, termékek, ügyfelek) hogyan működnek, hogyan teljesítenek, és azonnal beavatkozzon, ha valahol olyan változást érzékel, ami rossz irányba mutat.

Folyamatosan keresned kell az elszalasztott döntési helyzeteket. Ahhoz, hogy erre képes legyél célszerű egy rendszert kialakítanod, ami megfelelő rendszerességgel lehetőséget ad a vállalkozásod ezen kulcselemeinek a felülvizsgálatára, a rátekintésre. Ehhez kiindulásként alkalmas lehet egy egyszerű kérdőív is. 

De hasonlóképpen célszerű ránézni minimum havi rendszerességgel, hogy milyen új lehetőségekkel találkoztál, és ezek közül melyek azok, amelyek kapcsán lépned kell már most.

Nagyon fontos, hogy ezekben az esetekben a döntés nem feltétlenül a megválás a kollégától, a belevágás az új lehetőségbe, projektbe. Ha időben észleljük a folyamatokat, a helyzeteket, akkor az elején még lehetőségünk van beavatkozni és például valamilyen támogatást nyújtani a kollégának, hogy megfelelő módon tudja ellátni a feladatát. Ha ez már hosszabb ideje nem megy neki, akkor sokszor tényleg csak az elválás a megoldás. Ezért aktívan kutasd, figyeld, vannak-e elszalasztott döntési helyzetek, amikkel feladatod van vezetőként!

Ha pedig észreveszed, hogy mindig bizonyos típusú helyzetek azok, amiket túl későn ismersz fel, akkor érdemes alaposabban megvizsgálnod, hogy mi ennek az oka. Vagy legalább nézz rá ezekre a kérdésekre gyakabban, mert ezek a fel nem ismert döntési helyzetek azok, amik a legtöbbe kerülnek neked és a cégednek!

A jó döntés elsődleges ismérve, hogy a megfelelő időpontban hozzuk meg! Ehhez viszont tisztán kell látnod a helyzeteket. Erre törekedj!

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést iratkozz fel a hírlevelemre, hogy értesítést kapj a következőkről is. Ajánld vezető társaidnak is, hálásak lesznek érte! De ami a legfontosabb, alkalmazd a tudást, amit itt szereztél, MÁR MA! Sok sikert!

Kérj értesítést ha új írás jelenik meg a blogban!

Íratkozz fel a levelezőlistánkra, hogy mindig tudd, ha új írásunk, hírünk van számodra! Nem árasztunk el emailekkel, és nem adjuk át senkinek az adataid!

Feliratkozom!